środa, 20 listopada 2013

Batoniki zbożowe z rodzynkami



Uwielbiamy batoniki... kupujemy je w sklepach dla dzieci, często wybieramy te zbożowe bo zdrowsze, ale czy na pewno? Przyjrzymy się etykiecie pierwszych lepszych batoników zbożowych, co tam znajdziemy? Dużo niefajnych rzeczy: m.in. syrop glukozowy, sorbitol, ekstrakt słodowy jęczmienny i oczywiście zabójca:  tłuszcz roślinny utwardzony!!! Zadbajmy o zdrowie swoje i naszych pociech. Przygotujmy takie batoniki w domku to naprawdę proste i nie wymaga dużo czasu. Takie batoniki znikają w mgnieniu oka, uwielbiają je dzieci i dorośli :)



Przepis jest na dużą blachę dołączoną do piekarnika o wymiarach 35 x 43cm. Chcąc upiec mniejszą ilość proszę zmniejszyć proporcje o połowę.


 Składniki:
  • 520 g płatków owsianych
  • 240 g masła dobrej jakości
  • 140 g cukru brązowego nierafinowanego
  • 340 g miodu
  • 200 g słonecznika łuskanego
  • 200 g rodzynek
  • 100 g migdałów całych lub w płatkach
  • 100 g sezamu

Wykonanie:

Przygotowaną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać na nią płatki owsiane i piec w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez ok. 15 minut.





W garnuszku przygotować karmel: rozpuścić masło, dodać cukier i miód. Gotować często mieszając około 10 minut.








Gdy posiadamy całe migdały należy je pokroić na mniejsze kawałki.











Do dużej miski wsypać płatki owsiane i wylać gotowy karmel. Wymieszać. 














Następnie dodać pozostałe sypkie składniki: słonecznik, rodzynki, sezam i płatki migdałów lub pokrojone migdały. Wszystko dobrze wymieszać. 





Masę przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, dokładnie wyrównać łyżką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC i piec 25 minut. Następnie wyjąć i zostawić do ostygnięcia najlepiej na całą noc. Pokoić w prostokąty bądź kwadraty - jak kto woli.




Smacznego!







Zdrowe słodkości

4 komentarze:

  1. świetne:) lubię takie smakołyki:D

    OdpowiedzUsuń
  2. szkoda że nie w wersji bg

    OdpowiedzUsuń
  3. A jakby tak płatki owsiane zamienić na płatki ryżowe - to by było bezglutenowo.
    Muszę to wypróbować, bo aż mi ślinka cieknie na sam widok :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzień dobry, bez trudu można zrobić wersję bezglutenową. Płatki owsiane uznaje się za produkt niedozwolony ze względu na zanieczyszczenia innymi zbożami. Ale można na serwisach aukcyjnych i w sklepach internetowych kupić płatki owsiane niezanieczyszczone bezglutenowe (z "przekreślonym kłosem"). Wystarczy wyszukiwanie "płatki owsiane bezglutenowe".
    Pozdrawiam,
    Nizalka

    OdpowiedzUsuń