wtorek, 12 listopada 2013

Bezglutenowy biszkopt


Idealny bezglutenowy biszkopt o przepięknym kolorze i wyśmienitym smaku. Pyszny sam w sobie posypany jedynie cukrem pudrem oraz idealny do tortów. Bardzo prosty w przygotowaniu - zawsze wychodzi i nigdy nie opada dzięki upuszczaniu na podłogę ;)




Przepis na tortownicę o średnicy 20-22 cm.


Składniki:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej



Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek. Bezglutenową mieszankę mąk wymieszać z mąką ziemniaczaną i przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać cukier dalej ubijając - na najwolniejszych obrotach miksera. Dodawać po jednym żółtku - dalej ubijać. Na koniec powoli dodawać wymieszane i przesiane mąki i delikatnie mieszać najlepiej drewnianą łyżką. Należy uważać, aby piana nie opadła.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec w temperaturze 165ºC przez ok. 40 minut (do momentu suchego patyczka).

Gdy patyczek będzie suchy biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50-60 cm upuścić na podłogę. Następnie wstawić ciasto z powrotem do ciepłego, ale wyłączonego piekarnika i studzić biszkopt z uchylonymi drzwiczkami.


Smacznego!




13 komentarzy:

  1. Jakoś nie mogę się przekonać do tych mieszanek mąk... Ale skoro wszyscy je tak chwalicie.. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale piękny kolor! i jaki wyrośnięty!

    OdpowiedzUsuń
  3. Od dziś robię biszkopt tylko wg. tego przepisu. Wyszedł wspaniale! A ile emocji przy rzucaniu ;-) Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja proszę o poradę :) moja córeczka nie toleruje glutenu, ale również ryżu i ziemniaków. czy w mieszance mąk można zastąpić make ryżową np. mąką z ciecierzycy albo z orzechów (która z nich powinna mieć podobne cechy?)
    i odnośnie biszkoptu - którą mąką zastąpić make ziemniaczaną... będę eksperymentować, ale wygodniej by było znać odpowiedź wcześniej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mój syn też był uczulony na ziemniaki..mąkę ziemniaczaną zastąpiłam mąką z tapioki..m.in robiłam na niej kiśle..a biszkopt właśnie siedzi w piekarniku..ma nadzieję, ze będzie tak wspaniały jak piszecie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie trzeba dodać proszku do pieczenia? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Absolutnie nie potrzeba proszku do pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A gdyby dodać jeszcze 2 łyżki miodu (żeby uzyskać smak miodowy)to nie wyjdzie zakalec ? Eksperymentuję poszukując bezglutenowego miodownika.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mieszanka jest bezglutenowa ale jest niestety z pszenicą. Moje dziecko nie ma alergii na gluten ale ma na pszenicę i jeszcze nie udalo mi się zrobić ciasta, które naprawdę byloby smaczne:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przejrzałam cały przepis dwa razy i albo nie umiem czytać ze zrozumieniem albo....w którym miejscu ta mieszanka jest z pszenicą?

      Usuń
    2. Bo wiele mieszanek bezglutenowych (np. Shaar) zawiera mąkę pszenną "odglutenioną" :)

      Usuń
  10. Czy zamiast mąki ziemniaczanej można dodać kakao?

    OdpowiedzUsuń
  11. Na sam widok fajnie się on prezentuje więc i z pewnością jest smaczny. Jednak mi najbardziej smakuje biszkopt z przepisu od https://basiazsercem.pl/ i muszę się przyznać, że robię go dość często nawet dwa razy w tygodniu. Najważniejsze jest to, że każdemu z mojej rodziny on smakuje.

    OdpowiedzUsuń