wtorek, 12 listopada 2013

Bezglutenowa mieszanka mąk


Domowa bezglutenowa mieszanka mąk, która bardzo dobrze zastępuje mąkę pszenną. Wychodzi na niej idealny biszkopt i przede wszystkim można ją zrobić w domu i jest niedroga.



Składniki:
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej (jedyna do kupienia)

Wykonanie:
Podane wyżej składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Przechowywać w szczelnym szklanym słoju.



7 komentarzy:

  1. Czy ta maka nadaje sie do pieczenia nalesnikow?

    OdpowiedzUsuń
  2. W jakich przepisach (poza biszkoptem) sprawdzi się ta mieszanka?

    OdpowiedzUsuń
  3. dlaczego kukurydziana "jedyna do kupienia"? w sensie, że inne nie do kupienia, czy w sensie, że ta nie do zrobienia w domu?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta druga opcja, czyli jeśli chodzi o mnie to nie udało mi się zrobić jej w domu. Tzn. da radę zmielić kaszę kukurydzianą ale mimo wszystko nie jest tak puszysta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy na tej mieszance uda się zrobic ciasto drożdżowe? Nie jestem uczulona na gluten ale staram się eliminować tam gdzie mogę.

    OdpowiedzUsuń
  6. czy mąkę jaglaną można zastąpić gryczaną?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja jestem bardzo nastawiona wszelkiego rodzaju mąki i jeżeli jest tylko okazja to wykorzystuję jej bardzo dużo. Zdecydowanie podobają mi się przepisy od https://basiazsercem.pl/ gdzie włąśnie jest wiele różnych dań mącznych. W końcu są one szybkie i całkiem proste do wykonania.

    OdpowiedzUsuń