Mąka jaglana to bardzo zdrowa i odżywcza mąka bezglutenowa. Można ją bez problemu przygotować w domku mając z szafce zapas kaszy jaglanej.
Mąka jaglana po połączeniu z innymi mąkami doskonale nadaje się do wypieków, naleśników, placów, pieczywa, a także do zagęszczania zup i sosów - ma neutralny smak i nie tworzy grudek. Charakteryzuje się orzechowym aromatem oraz słodko-gorzkim posmakiem.
Mąka ta jest wyjątkowo bogata w białko i witaminy z grupy B, E oraz wapń, potas, żelazo, krzem i magnez - warto więc by na stałe zagościła w naszej kuchni.
Mąkę jaglaną otrzymamy przez zmielenie kaszy jaglanej w młynku do kawy bądź Thermomixie.
ale lepiej nie robić nic z samej mąki jaglanej, bo jest mało wdzięcznym składnikiem ;)
OdpowiedzUsuńOwszem sama w sobie nie jest za bardzo pomocna jednak w połączeniu z innymi mąkami owszem, np. w bezglutenowej mieszance mąk, której skład przed chwilą dodałam :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńzupełnie się nie zgadzam. Ja z mąki jaglanej (samej, bez mieszania z innymi) piekę super kruche ciasteczka i różne ciasta. Ma delikatny smak i jak dla mnie nadaje się idealnie do słodkich i słonych potraw.
OdpowiedzUsuńzupełnie się nie zgadzam. Ja z mąki jaglanej (samej, bez mieszania z innymi) piekę super kruche ciasteczka i różne ciasta. Ma delikatny smak i jak dla mnie nadaje się idealnie do słodkich i słonych potraw.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńRzadko używam mąki jaglanej, ale czasami zdarzy się taki moment że ją wyjmę. Ogólnie jeśli chodzi o mąki to przekonuje mnie tylko https://basiazsercem.pl z tego powodu, że jest najwyższa jakościowo. Jeśli mamy już coś jeść to jedzmy to co najlepsze, i nie żałujmy na to:)
OdpowiedzUsuń51 years old Dental Hygienist Standford Babonau, hailing from Swift Current enjoys watching movies like Not Another Happy Ending and Rock climbing. Took a trip to Hoi An Ancient Town and drives a Mercedes-Benz 500K Roadster. strona internetowa
OdpowiedzUsuń