poniedziałek, 7 października 2013

Naleśniki bezmleczne z mąki ryżowej

Pyszne naleśniki bez mleka i na mące ryżowej z dodatkiem mąki owsianej, doskonała alternatywa przy alergii na białko mleka krowiego oraz celiakii. A mój syn był nimi zachwycony: "mamo jakie pyszne naleśniki dziś zrobiłaś..."




Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki owsianej (można pominąć dodając więcej mąki ryżowej)
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 4 duże jajka
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zmiksować na gładką masę. Odstawić na kilka minut i smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron. Ja dodaję olej do ciasta i dzięki temu nie muszę smarować nim patelni za każdym razem.Smacznego

4 komentarze:

  1. Owies jest niestety zakazany przy celiakii:-(

    OdpowiedzUsuń
  2. Owies Firmy Provena nie zawiera Glutenu: więcej tu: http://www.sklepbezglutenowy.com.pl/provena,p19.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam zamiast jajek banany. Stosunek 1=1, dodać trzeba więcej mleka lub wody ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odkryłem Pani bloga przy walce z refluksem oraz alergiami pokarmowymi, naleśniki wyszły przepyszne i na pewno będę często je robić. Życzę wszystkiego dobrego!

    OdpowiedzUsuń