Pyszne naleśniki bez mleka i na mące ryżowej z dodatkiem mąki owsianej, doskonała alternatywa przy alergii na białko mleka krowiego oraz celiakii. A mój syn był nimi zachwycony: "mamo jakie pyszne naleśniki dziś zrobiłaś..."
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki owsianej (można pominąć dodając więcej mąki ryżowej)
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 4 duże jajka
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zmiksować na gładką masę. Odstawić na kilka minut i smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron. Ja dodaję olej do ciasta i dzięki temu nie muszę smarować nim patelni za każdym razem.Smacznego
Owies jest niestety zakazany przy celiakii:-(
OdpowiedzUsuńOwies Firmy Provena nie zawiera Glutenu: więcej tu: http://www.sklepbezglutenowy.com.pl/provena,p19.html
OdpowiedzUsuńPolecam zamiast jajek banany. Stosunek 1=1, dodać trzeba więcej mleka lub wody ;)
OdpowiedzUsuńOdkryłem Pani bloga przy walce z refluksem oraz alergiami pokarmowymi, naleśniki wyszły przepyszne i na pewno będę często je robić. Życzę wszystkiego dobrego!
OdpowiedzUsuń