niedziela, 6 października 2013

Sok malinowo-jeżynowy


Pyszny i zdrowy sok malinowo - jeżynowy to wyśmienity dodatek do herbaty na chłodne jesienne i zimowe wieczory idealny również do rozrobienia z wodą np. do niedzielnego obiadu.




Składniki:
  • 1 kg malin
  • 1 kg jeżyn
  • ok. 800 g brązowego nierafinowanego cukru
  • 1 szklanka wody

Wykonanie:

Owoce dokładnie przebierać i przepłukać. Do garnka wlać wodę i zagotować z cukrem, następnie wrzucić owoce i gotować około 40-50 minut. 
Gdy owoce się całkiem rozpadną gotowy sok przelać przez sito (pozostałości nie należy wyrzucać można przygotować z nich konfiturę).


Następnie jeszcze raz zagotować i gorący sok przelać do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręcić i odwrócić denkiem  do dołu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz