niedziela, 6 października 2013

Konfitura malinowo-jeżynowa




Wyśmienita konfitura, doskonały dodatek do ciast, babeczek, pączków, bułeczek, ciasteczek lub po prostu do naleśników... z pozostałości po przygotowaniu soku malinowo-jeżynowego.




Składniki:
  • ok. 200 g cukru brązowego nierafinowanego
Wykonanie:

Gdy dżem zastyga, na powierzchni tworzy się skórka marszcząca się przy dotykaniu to znak, że konfitura jest już gotowa (inspiracja: http://www.mojewypieki.com/).
Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręcić i odwrócić denkiem  do dołu.
Wszystko to co zostało nam na sicie po odsączeniu soku przecieramy dokładnie przez sitko uważając aby pestki pozostały na sicie. Do garnka wrzucamy "efekt" naszego przecierania       i dodajemy cukier. Smażymy na małym ogniu często mieszając około 40-50 minut.  

Sprawdzamy czy konfitura jest gotowa poprzez nałożenie odrobiny konfitury na talerzyk zmrożony wcześniej w zamrażalce. 

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz