środa, 18 lutego 2015

Babeczki marmurkowe

Przepyszne, szybkie babeczki na mące żytniej i na ksylitolu bez dodatku cukru czy mąki pszennej. Znikają w mgnieniu oka, dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcia zanim synek wrócił ze szkoły :-)



Składniki na 12 muffinek:
  • 280 g mąki żytniej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115 g ksylitolu
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka, mleka roślinnego lub wody
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego masła
  • 2 łyżki kakao
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: makę, proszek do pieczenia, sól i ksylitol.

W drugim naczyniu mokre: jajka, mleko, olej.

Następnie wlewamy wymieszane mokre składniki do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników.nPo czym całość dzielimy na 2 części, do jednaj dodajemy kakao i mieszamy

Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładami po kolei raz ciemne raz jasne ciasto.

Na koniec blaszkę wkładamy do nagrzanego do temperatury 200ºC piekarnika na 20 minut. Studzimy na kratce.

Smacznego :-)




1 komentarz:

  1. Super są takie babeczki i jestem zdania, że dość łatwo je również możemy przygotować. Dlatego ja kiedy tylko mam chwilkę wolnego czerpię pomysły z https://basiazsercem.pl/ gdzie jest cała masa różnych porad i przepisów na mączne wyroby.

    OdpowiedzUsuń