Przepyszne, szybkie babeczki na mące żytniej i na ksylitolu bez dodatku cukru czy mąki pszennej. Znikają w mgnieniu oka, dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcia zanim synek wrócił ze szkoły :-)
Składniki na 12 muffinek:
- 280 g mąki żytniej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 115 g ksylitolu
- 2 jajka
- 250 ml mleka, mleka roślinnego
lub wody
- 6 łyżek oleju słonecznikowego
lub 85 g roztopionego masła
- 2 łyżki kakao
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: makę, proszek do pieczenia, sól
i ksylitol.
W drugim naczyniu mokre: jajka,
mleko, olej.
Następnie wlewamy wymieszane mokre składniki do suchych i mieszamy tylko do
połączenia składników.nPo czym całość dzielimy na 2 części, do jednaj dodajemy kakao i mieszamy
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładami po kolei raz ciemne raz
jasne ciasto.
Na koniec blaszkę wkładamy do nagrzanego do temperatury 200ºC piekarnika na
20 minut. Studzimy na kratce.
Smacznego :-)
Super są takie babeczki i jestem zdania, że dość łatwo je również możemy przygotować. Dlatego ja kiedy tylko mam chwilkę wolnego czerpię pomysły z https://basiazsercem.pl/ gdzie jest cała masa różnych porad i przepisów na mączne wyroby.
OdpowiedzUsuń