Czy potrafimy jeszcze zrobić domowy budyń? Nie taki z torebki z wieloma sztucznymi dodatkami tylko taki na prawdziwych żółtkach najlepiej od wiejskich kur? Ja właśnie zrobiłam swój pierwszy w życiu i stwierdziłam, że jest pyszny wyjątkowy i już nigdy nie zrobię takiego z torebki :) Przygotowanie takiego budyniu wbrew wielu opiniom jest na prawdę bardzo proste i szybkie, nie zajmuje więcej niż 15 minut, więc warto wziąć się do pracy i przypomnieć smak naszego dzieciństwa.
Składniki: (na dwie porcje)
- 2 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego (lub więcej jak ktoś woli)
- 1 łyżka kakao
- 75 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
- 2 garście orzechów laskowych
Wykonanie:
Do garnuszka wlać 1 szklankę mleka i dodać masło. Pozostawić do zagrzania na niewielkim ogniu.
Do miski wlać pozostałe mleko (1 szklankę) i wbić żółtka. Wymieszać dobrze widelcem. Następnie dodać cukier, kakao i mąkę ziemniaczaną - wszystko dobrze wymieszać.
Gdy mleko z masłem jest ciepłe dodać połamaną czekoladę i mieszać aż do jej rozpuszczenia, po czym cały czas mieszając dodać zawartość miski.
Pozostawić na ognie do zgęstnienia, nie przerywać mieszania. Gdy zgęstnieje to wyłączyć gaz i mieszać dalej aby nie było grudek.
Zawartość przełożyć do miseczek lub pucharków i posypać posiekanymi orzechami laskowymi.
Smacznego!
Bardzo smaczne połączenie ;D
OdpowiedzUsuńTusia zgłoś przepis w światecznym konkursie www.nps-mix.pl/konkurs Zapraszam serdecznie do udziału
OdpowiedzUsuńDziękuję za propozycję, zgłoszę :)
OdpowiedzUsuńZakochałam się w twoim blogu ♡ ♥ ♡ Proszę, pisz dalej (więcej)!
OdpowiedzUsuńBardzo chętnbie tylko czas mi na razie nie pozwala :( Postaram się poprawić :)
Usuń